Vuosi 2014

Vuosi 2014

torstai 1. marraskuuta 2012

Kengättömyys

Hevosillani ei ole enää kenkiä. Ei ole ollut hetkeen.

Kiinnostuin kengättömyydestä hiljattain kun kaverini puhui siitä niin innokkaasti. Olin toki ennenkin lukenut ja ollut aiheesta kiinnostunut. Viime syksynä olikin todella lähellä ettei Brudista tullut kengätöntä. Huonon palautteen takia hylkäsin ajatuksen koska minua peloteltiin talven vaaroista paljasjalkaisella hevosella.


 Lenkkareista olin kuullut mutta pidin sitä vaihtoehtoa kengitystä vaivalloisempana.

Nyt syksyllä kun ylläpito issikka muutti pois ja Aletta muutti meille tilanne muuttui. Ensimmäinen harmitus oli irtokengät. Irtokenkiä rupesi kurakeleillä tulemaan viikottain. Todella stressaavaa ja harmillista huomata ennen ratsastamaan lähtemistä että "jaahas, taas on kenkä irti, eipäs lähdetäkkään"


Irtokengät eivät kuitenkaan olleet ainut syy vaan osasyy oli myös hevosten keskenäiset välit. Brudi on meidän "lauman" pomo. Etenkin alussa brudin kurinpito Alettaa kohtaan oli välillä aika fyysistä ja kyllä minua hirvittäisi hokkikengittää hevoset ja jättää ne nahistelemaan pihattoon keskenään.

Viimeinen niitti arkkuun oli se että halusin syöttää hevosia slow food verkoista ja niitä ei kengällisille saa laittaa.


Tuumasta toimeen siis, viestiä vaan kengittäjällemme että haluaisimme jatkaa asiakkaina mutta pelkkä vuolu kiitos. Kengittäjä suhtautui asiaan hyvin myönteisesti ja tulikin seuraava päivänä poistamaan Aletan kaikki kengät ja Brudin takakengät. Issikan etujalat tarvitsivat vielä rautakengän suojaa mutta siitäkin yritetään päästä nyt eroon kun kavio on saanut kasvaa.

Lenkkarit ovat tulossa meille mutta kavioien kannattaa ensin asettua ennenkun tilaa sovittajan. Sovittajan bootseille voi tilata esimerkiksi vainikan aitasta.

Elämä ilman kenkiä on ollut kaikinpuolin ihan mahtavaa. Kavioiden puhdistus on ollut helppoa, vain kovalla harjalla (juuriharja/kavioharja) puhdistus, sitten kavioshamppoo ja hoitoaine. Raspin sain kengittäjältä ja sillä sitten raspailen kavioita jos menevät mallistaan. Sellaisesta ylläpitohuollosta on kyse. Kengittäjän vastuulle jää tietysti kaikki asiaan kuuluva lyhennys ja asennon tarkkailu.

Hevoset ovat pysyneet maastossa pystyssä hienosti, joka paremmin kun ennen. Aletta ei ole arkonut millään alustoilla ja liikkuu rennosti ja letkeästi.
Viikonloppuna pakkaslenkilläkin hevonen pysyi pystyssä hienosti. Kuulemani mukaan toiset eivät tarvitse buutseja talvellakaan. Hevoset oppivat kävelemään liukkaillakin alustoilla. Tähän en kommentoi mitään ennenkun talvi on takanapäin, sitten voidaan palata asiaan.


6 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla kuullaan tulevaisuudessa, miten teillä kengättömyys sujuu :) Tänään kun Draumurilla oli kengitys, tuli ilmi, että meillä taitaa käydä sama kengittäjä kuin teilläkin! ;)

  VastaaPoista
 2. Jaetaan kuulumisia pitkin talvea :)

  VastaaPoista
 3. Onnea kengättömyyden tielle. Täällä ollaan oltu vasta 3 kuukautta kengättömänä ja minäkään en kyllä talvesta sano mitään ennenkuin on ensimmäinen takana ;). Toistaiseksi kaikki hyvin eikä mekään olla niitä bootseja käytännössä käytetty paitsi terapiamielessä eli kavioiden hoitoa varten :).

  Kannattaa vahtia ettei kengittäjä vuole liikaa -tuskin on sitä tehnyt jos hepat ei mittavasti aro. Meiltä vuoli yksi taitava kengittäjä liikaa, kengätön tarvii kuitenkin vähän erilaisen vuolun kuin kengällinen. Varmaan tiedät itse näistä asioista jo jonkin verran kun osaat raspatakin :).

  VastaaPoista
 4. Joo olen asioista kyllä melkohyvin perillä ja lisää tietoa oppii vaan ajan kuluessa eteenpäin.

  Itse olen ainakin ihan innoissani asiasta. Mukavaa kun hevoset saavat olla luonnollisesti ja ennenkaikkea. Turvallisesti. :)

  VastaaPoista
 5. Hei, kiva oli löytää tällainen kengättömyys ilman hörhöilyä blogi :) Minulla on neljä hevosta - kaikki olleet kengittä noin kolme vuotta. Itse kyllästyin myös irtokenkiin ja polkemiin :)

  VastaaPoista
 6. Kiva kun kävit kommentoimassa! Joo, on se kyllä elämä huolettomampaa ja turvallisempaa ilman kenkiä :)

  VastaaPoista