Vuosi 2014

Vuosi 2014

tiistai 30. lokakuuta 2012

Kesäihottumasta

Kesäihottumakuulumisia ja mietteitä

VIHDOIN VIHDOIN se on ohi, ihottumakausi. Brudi on ollut loimitettuna huhtikuusta aina melkein näihin päviviin asti, puolivuotta. Se on pitkä aika loimirumbaa. Nyt on loimet olleet pesukonepesussa ja nyt on pikkureikien paikkauksen vuoro ja sitten ihanaa, talviteloille ensi kevättä odottelemaan.

Niinkun monet tietävät ostettiin Rimpun (entinen ylläpitohevonen) omistajan kanssa hevosille öközon hoitosarja. Käytin öközonia molemmilla ihottumahevosille läpi kesän.

Kuva kaakkolan sivuilta

Muina hoitotuotteina oli vaan tummeli ja pikiöljy masun aluseen. Hevoset olivat täysin loimittettuina ilman taukoa pakkaseen asti. Ainoastaan ratsastukseen loimet otettiin pois ja hevoset suihkuteltiin sen ajaksi myrkyillä.

Harmi ettei mulla ole kunnon kuvia Brudin harjasta viime syksyltä... No, se oli punkkari. Nyt neidillä upea tuuhea ja kiiltävä tukka niinkun issikalla kuuluisikin olla.Vaikea sanoa lopulta sitä että auttoiko öközon vai auttoiko säännöllinen hoito ja mittava siihen panostaminen. Hevosethan viettivät pitkään kaikki yöt lukittuina sisälle jotta saivat lepoaikaa ötököiltä. Rasvasin hevosia vähintään 3 kertaa päivässä ja pesin molempia viikoittain, myös loimet.

Tämä kesä siis meni mahtavasti, Brudi oli silmiin-nähden huomattavasti onnellisempi ja levollisempi. Jaksoi lenkeillä painaa kunnon energialla kun oli yöt saanut levätä rauhassa.
Öközon sarja riitti päivittäin käyettynä melkein kahdelle issikalle puoleksi vuodeksi. Yrttineste ja nappulat loppuivat joskus syyskuun alussa mutta muut hoitotuotteet riittivät aina ihan näihin päiviin asti. Moskitotzonia jäi vielä ensi kesäänkin jos en tilaakkaan uutta pakettia. Nähtäväksi jää.

Suosittelen silti kaikkia kokeilemaan, paketti on tosi kallis mutta jos siitä on apua hevoselle niin se on sen arvoinen.

4 kommenttia:

 1. Oletpa hoitanut tunnollisesti ja ahkerasti. siinä voi sitten punnita kuinka arvokkaaksi on rahassa käynyt noin komia harja :D. Ihanan paksu, kelpaisi meillekin.

  Täytyy miettiä ensi kesänä tuota teidän hoitopakettia. Meillä ihottumainen hankaa yhä häntää jos jätän rasvaamatta. Eli jonkinlaista kutinaherkkyyttä on ympäri vuoden, mietin vähän, onko tässä jotain muutakin kuin ns kesäihottuma. Jonkinlainen atooppinen iho ja ötökkäyliherkkyys tms...

  VastaaPoista
 2. Joo kyllä tässä on kesä mennyt ihottumaa hoidellessa. Rahaa on tietysti mennyt mutta niinhän hevosiin aina.

  Onko teidän hevonen ollut koko kesän loimitettuna, jos ei niin kestää kuukausia ennekun hankaus lopulta loppuu, harjanmarto ja hännäntyven ihon paranemisen takia. Kutina lisää himoa hangata, hankaaminen repii ihon haavoille, haavoja kutittaa ja hevonen hankaa lisää. Hankaa vaikka enäää ei ötököitä olisikaan. Se on kierre, lopulta hevonen hankaa kutiavia rupia ja haavoja, ei ötökän syömiä.

  Jos kyse ei ole tästä apua voi saada horse balancesta, lähetä jouhi analyysi ja selvitä asiaa sitä kautta. Ruokinta kannattaa myös tsekata kuntoon. Poista teolliset tuotteet ja katso auttaako.

  Onnea taisteluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa meillä on Luontoäidin yrtit käytössä ja semmoinen rehu kuin dermavital joka on kehitetty juuri näihin, toivon niistä apua saatavan. Se ei kai ihan heti kuitenkaan auta? siis ruokinta, menee aikansa ennenkuin alkaa vaikuttaa.

   Verikokeet on suunnitteilla, yksi aika oli jo tilattu mutta se piti perua -uutta olen suunnittelemassa kunhan saadaan kaikkien osapuolten kalentereihin taas sopiva aika. Jouhianalyysi voisi myös olla paikallaan mutta saako verikokeilla samat asiat?

   Hevonen ei ole koko kesää ollut loimitettuna, minulle tuli heinäkuussa ja silloin oli pätkän ollut ilman lointa ruotsissa, sitten siitä lähtien oli kokoajan loimitettu, lokakuuhun asti. Meillä on harjamarrossa ihan kalju johon ei enää jouhet kasva. Se kalju oli jo olemassa keväällä kun pollen näin eli talven jäljiltä.

   Yksi mitä mietin meidän kohdalla on elimistön aineenvaihdunta ja munuaiset, ne selittäisi monia muitakin oireita. Mutta tämä "tutkimustyö" on tosiaan käynnissä :).

   Poista
 3. Joo ruokinnan kanssa menee aikaa. Lisäile uusia yrttejä, purkkeja vähitellen, muuten et tiedä mistä apua on jos on ja joudut syöttämään vähän kaikkea hyvän tuoloksen ylläpitämiseksi.

  Itse en osaa sanoa mitä asioita verikokeesta voi tutkia ja taas jouhianalyysistä ja onko eroja. Itsellä hyvä kokemus jouhianalyysistä.

  Ja tosiaan, ensikesää varten loimi niskaan huhtikuussa, viimeistään toukokuussa ja siitä sitten ensimmäisiin pakkasiin eli näihinpäiviin. Tärkeintä on ettei hevonen ole ilman loimea hetkeäkään. Ratsastushetket myrkytettynä. Harjamarto parantuu niiiiin hitaasti. Kokemusta on, ikävä kyllä. Jos tämä kesä meni plörinäksi kun joku toinen ei ollut loimittanut niin ensi vuonna uudelleen.! Nyt kerätään voimia siihen... huh :)

  VastaaPoista